“Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi" - dr. fra Jure Radić

Saznaj više

O PROJEKTU

Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina


Nositelj projekta:

Grad Makarska

Projektni partneri:

Turistička zajednica grada Makarske,
Javna ustanova Park prirode Biokovo,
TIP-EXTREME, Obrt turistička agencija, prijevoz, poljoprivreda, trgovina i usluge

 

 

 

 

 

Projekt ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” financiran je sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova  – Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. , u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”.

Ukupna vrijednost projekta: 18.008.943,45 kuna
Ukupni prihvatljivi troškovi: 14.715.743,08 kuna
Bespovratna sredstva: 12.508.313,68 kuna

Razdoblje provedbe projekta:

od 31. srpnja 2017. do 31. prosinca 2020.

Kratki opis projekta:

Nositelj ovog iznimno značajnog i vrijednog projekta pod nazivom Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina, je Grad Makarska. U partnerstvu sa Turističkom zajednicom grada Makarska, JU Park prirode Biokovo i turističkom agencijom Tip Extreme, projekt se provodi sa ciljem preusmjeravanja turističkog profila našega grada i podbiokovlja razvojem jedinstvene kulturno-turističke ponude revitaliziranog zaseoka Kotišina.

Prirodni prostor na kojem se nalazi područje Kotišine obiluje mnogim prirodnim, povijesnim i krajobraznim vrijednostima. Osim beskrajne vizure koju daje sraz planine i mora, tu su brojni tragovi ljudskog življenja, građevine utkane podno planinskog masiva, mnogi izvori pitke planinske vode, raskošnost autohtonih biljnih zajednica i flornih elemenata te bogatstvo vizualnih, auditivnih i olafaktornih podražaja koja ispune osjetila i bez iznimke daju nezaboravan doživljaj spoja čovjeka i prirode. Sve nabrojano su i razlozi zašto je Kotišina izabrana za ovaj program u kojem su revitalizirani objekti kulturne baštine, te su  postavljeni interaktivni i održivi cjelogodišnji rekreativni i kulturni sadržaji za sve posjetitelje.

Upravo ovaj projekt pruža jednu novu sliku bogate i drugačije turističke ponude Grada Makarska.

Vrijedi istaknuti kako se projekt sastoji od 6 važnih elemenata:

  • uspostave Interpretacijskog centra Veliki Kaštel

  • uređenja pozornice na otvorenom Sv.Ante

  • uređenja poučnih staza i obnova crkve Sv.Martina

  • realizacije adrenalinske i pješačke ture

  • uređenja pješačko biciklističke staze Makarska centar – Kotišina

  • aktivnosti Promocije koje uključuje i brendiranje ovog novog kulturno-turističkog sadržaja

Svaki od navedenih elemenata ima značajnu ulogu u formiranju projekta, uz poseban naglasak na onom najvažnijem dijelu Interpretacijskom centru Veliki Kaštel koji je obnovljen i stavljen u funkciju, odnosno, opremljen najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom. Kao takav, predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološke, etnološke i prirodne baštine. Tako je izložen i dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska, dok etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra je posvećen prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalno području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.

Sve ove inovacije u interpretaciji, imaju cilj poticanja podizanja svijesti i interesa javnosti za očuvanje kulturne i prirodne baštine te unapređenje vrednovanja kulturne baštine kao relevantne i poželjnije atrakcije.

Element uređenje pozornice na otvorenom Sv. Ante u prvoj je fazi obuhvatio rekonstrukciju i sanaciju temelja crkve te implementaciju pozornice na otvorenom PROSLAP.  Ambijentalna kvaliteta krajolika u kojem je adaptirana ova pozornica posjetiteljima pruža dojam kao da se događaji održavaju u sred netaknute prirode, podno litica planine s nezaboravnim panoramskim pogledom.

Uređenjem poučnih staza  kao i obnovom, odnosno, potpunom rekonstrukcijom crkve sv. Martina realizirani su i novi kulturno-turistički sadržaji.

U sklopu svojih aktivnosti, Turistička agencija Tip Extreme je realizirala i promovirala dvije vrlo atraktivne pješačko adrenalinske ture Kaštel Kotišina i Kotišina – zaboravljeni težački putovi. Također, uređenjem biciklističke staze Makarska centar – Kotišina realizirana su tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta na ciklo turističkoj ruti od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica.

Konačno, promotivne aktivnosti su osmišljene imajući u vidu posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije, ali i predstavljanje na stranim tržištima. Istodobno, kroz ovaj dio osigurali su se i specifični zahtjevi svih navedenih i različitih komponenata projekta, s naglaskom na brendiranje čitavog novog kulturno-turističkog sadržaja.

 

Kontakt osoba za više informacija:

Lidija Vukadin Vranješ, univ.spec.oec.

Makarska razvojna agencija – MARA
Makarska Development Agency – MARA
Adresa: Franjevački put 2, 21 300 Makarska
Telefon/fax: +385 21 766 901
Mobitel: + 385 99 608 6559
www.mara-makarska.hr

post-image