“Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi" - dr. fra Jure Radić

Saznaj više

5 razloga zašto posjetiti Makarsku i Biokovo

5 razloga zašto posjetiti Makarsku i Biokovo

U današnje vrijeme užurbanog života jako je važno odabrati pravu destinaciju za svoj odmor. Ako sanjate o odlasku na more, npr. u grad koji pruža pregršt aktivnosti, upravo bi Makarska mogla biti pravi odabir.

Smještena podno planine Biokovo, Makarska je jedna od najpoznatijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Ovaj obalni grad može se pohvaliti kilometarskim pješčanim i šljunčanim plažama, čistim plavim morem, planinom Biokovo i Parkom prirode Biokovo, Botaničkim vrtom Kotišina te Interpretacijskim centrom Veliki Kaštel…

Aktivnosti neće nedostajati. U nastavku vam donosimo 5 razloga zašto posjetiti Makarsku i Biokovo.

1. Panoramski pogled na 1228 metara nadmorske visine

U Parku prirode Biokovo posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu koji se pruža s vidikovaca: Staza, Nebeska šetnica, Štrbina, Vošac ili pak Sv. Jure, koji se nalazi na najvišem vrhu Biokova.
Posebno će vas očarati „Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo“, vidikovac u obliku potkove koji se proteže van litica sa staklenom plohom za hodanje, jedinstven u Europi.

 

2. Biokovski botanički vrt Kotišina

U Kotišini se nalazi Biokovski botanički vrt koji je dio Parka prirode Biokovo. Utemeljen je 1984. godine prema ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao “Biokovo u malom”. Na relativno maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste.

3. Interpretacijski centar Veliki Kaštel
Jeste li znali da je Veliki kaštel najbolje očuvani fortifikacijski objekt u Makarskom primorju? Izgrađen je u 17. stoljeću tijekom Kandijskog rata, a danas se u utvrdi nalazi novouređeni Interpretacijski centar Veliki Kaštel. On je obnovljen i opremljen zahvaljujući projektu ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Interpretacijski centar središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. Vidjet ćete tu dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina.

4. Interpretacijske šetnje s mljekaricom Marom

Interpretacijske šetnje su svakako divan način za otkrivanje kulturne, povijesne i prirodne baštine ovog kraja. Nekad pastirica, a danas mljekarica Mare iz Kotišine provest će vas kroz svoj zaselak, čarobno mjesto. Prepričat će vam zanimljive priče, neke su poučne, dirljive, a neke zabavne i zastrašujuće. Selo u podnožju Biokova, udaljeno svega dva kilometra od Makarske, probudit će u vama istraživača. Mljekarica Mare, pravim imenom Agata, tzv. storytelling radi s puno ljubavi i strasti, a što je najzanimljivije – kostimirano. Kao „mlikarica Mare“, svojom pojavom oduševljava te je za grad Makarsku najbolji mogući promotor baštine.

5. Biciklom po novouređenim biciklističkim stazama

Zamislite koji užitak je vožnja bicikla s jednim od najljepših pogleda u cijeloj Dalmaciji. Biciklistička staza koja vodi od centra Makarske pa sve do Kotišine pruža pravo uživanje u prirodi. Na putu će biciklisti naići na tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica.

Kojim god putem krenuli, Kotišina i Makarska pružit će vam nova, nezaboravna iskustva.

post-image