“Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi" - dr. fra Jure Radić

Saznaj više

Posjetite jedan od najljepših botaničkih vrtova u Hrvatskoj – Botanički vrt Kotišina

Posjetite jedan od najljepših botaničkih vrtova u Hrvatskoj – Botanički vrt Kotišina

Povratak prirodi proteklih je godina postao pravi hit među turistima. No, postoji razlog za to.
Vraćamo se mirnim, tihim i jednostavnim stvarima ne bi li pronašli unutarnji mir i dodatne razloge kako kvalitetno provesti vrijeme sa svojim najmilijima.


Upravo nas tako put vodi do malog sela Kotišina koje je od Makarske, popularne turističke destinacije, udaljena svega dva kilometra.

Čarobno mjesto podno Biokova pretvoreno je u pravi raj za ljubitelje kulturne baštine, povijesti i prirode zahvaljujući projektu koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Sve samo ne klasičan botanički vrt

Ovo nije botanički vrt u klasičnom smislu, gdje se svaka biljka unosi prema određenim pravilima, već je zamišljen kao “ograđeni dio prirode”,  gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom. Na relativno maloj površini od 16,5 ha nalaze se vrlo raznolika staništa kao što su kamenjare, točila, vrletne stijene, obradive površine, te kanjon Proslap s istoimenim slapom, koji je veći dio godine suh, a oživi samo za vrijeme jakih kiša.

Više od 300 samoniklih biljnih svojti

Posebnost Botaničkog vrta Kotišina je u više od 300 samoniklih biljnih svojti, od tipično mediteranskih do planinskih, te ljekovitog bilja . Među trajnicama u proljeće je u vrtu posebno impresivna jadranska perunika (Iris pseudopallida Trinajstić) sa svojim velikim lila cvjetovima, no ističe se i napuljska ciklama koja ljeti u potpunosti gubi svoje nadzemne dijelove.

Poučne pješačke staze

Kroz vrt vodi nekoliko pješačkih staza uz koje se nalaze poučne table, a određene biljne svojte su označene natpisom sa nazivom porodice i svojte. Ovo će iskustvo biti posebno zanimljivo mališanima, ali i svima onima koji žele naučiti nešto više o pojedinoj vrsti.

Naučite više o području u Interpretacijskom centru Veliki Kaštel

Prilikom posjete Botaničkom vrtu svakako posjetite i Interpretacijski centar Veliki Kaštel koji je smješten u istoimenoj višekatnoj utvrdi koja je povijesna senzacija Podbiokovlja. Utvrda na biokovskim liticama sagrađena je za vrijeme Kandijskog rata kako bi pružila zaklonište za stanovništvo u vrijeme sukoba s Osmanlijama.

Danas je njena unutrašnjost pretvorena u pravo moderno čudo koje priča priču ovog predivnog kraja. Interpretacijski centar prostire se na više etaža te predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne te prirodne baštine sela Kotišina.

 

post-image