“Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi" - dr. fra Jure Radić

Saznaj više

Interpretacijski centar Veliki Kaštel dodatni je razlog za posjetiti Makarsku

Interpretacijski centar Veliki Kaštel dodatni je razlog za posjetiti Makarsku

Makarska je već dugo vremena jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, i to zahvaljujući prirodnim ljepotama, gostoljubivim domaćinima te blagim klimatskim uvjetima. U okolici ovog nadaleko poznatog kraja s bogatom poviješću razvila se nova turistička priča vrijedna divljenja. U malom selu Kotišina, otvoren je suvremeni multimedijalni Interpretacijski centar Veliki Kaštel

Interpretacijski centar Veliki Kaštel smješten je u istoimenoj višekatnoj utvrdi koja je povijesna senzacija Podbiokovlja. Utvrda na biokovskim liticama sagrađena je za vrijeme Kandijskog rata kako bi pružila zaklonište za stanovništvo u vrijeme sukoba s Osmanlijama. Danas je njena unutrašnjost pretvorena u pravo moderno čudo koje priča priču ovog predivnog kraja.
Interpretacijski centar prostire se na više etaža te predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne te prirodne baštine sela Kotišina.
Moderno opremljeni interaktivni prostor podijeljen je na tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. U centru možete razgledati arheološke eksponate koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Kroz etnološke predmete i priče na zabavan te interaktivan način možete upoznati način i stil življenja lokalnog stanovništva.

 

Najveći dio Interpretacijskog centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića. Ljubitelji prirode bit će oduševljeni otkrivajući mnoge biljne vrste na ovom lokalitetu koristeći sva osjetila. Budite spremni na audiovizualno, olfaktorno i senzoričko zadovoljstvo prilikom posjeta ovom mjestu.
Interpretacijski centar Veliki Kaštel povezan je s nizom poučnih staza te obnovljenom crkvom sv. Martina i crkvom sv. Ante koje možete posjetiti u Kotišini, a zajedno su osmišljene idejnim muzeološko-muzeografskim i multimedijalnim projektom.

 

 

Malo selo Kotišina koje se nalazi u blizini Makarske, udaljeno svega dva kilometra od popularne turističke destinacije, postalo je pravi dragulj turističke ponude koja će vas oduševiti. Čarobno mjesto podno Biokova pretvoreno je u raj za ljubitelje kulturne baštine, povijesti i prirode zahvaljujući projektu koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

post-image