“Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi" - dr. fra Jure Radić

Saznaj više

CILJEVI

Prirodni prostor na kojem se nalazi područje Kotišine obiluje mnogim prirodnim, povijesnim i krajobraznim vrijednostima.

 

Osim beskrajne vizure koju daje sraz planine i mora, tu su brojni tragovi ljudskog življenja, građevine utkane podno planinskog masiva, mnogi izvori pitke planinske vode, raskošnost autohtonih biljnih zajednica i flornih elemenata te bogatstvo vizualnih, auditivnih i olafaktornih podražaja koja ispune osjetila i bez iznimke daju nezaboravan doživljaj spoja čovjeka i prirode.

 

Sve nabrojano su i razlozi zašto je Kotišina izabrana za ovaj program u kojem su revitalizirani objekti kulturne baštine, te su  postavljeni interaktivni i održivi cjelogodišnji rekreativni i kulturni sadržaji za sve posjetitelje.

 

Upravo ovaj projekt pruža jednu novu sliku bogate i drugačije turističke ponude našega kraja.

 

Vrijedi istaknuti kako se projekt sastoji od 6 važnih elemenata:

 

uspostave Interpretacijskog centra Veliki Kaštel
uređenja pozornice na otvorenom Sv.Ante
uređenja poučnih staza i obnova crkve Sv.Martina
realizacije adrenalinske i pješačke ture
uređenja pješačko biciklističke staze Makarska centar – Kotišina
aktivnosti Promocije koje uključuje i brendiranje ovog novog kulturno-turističkog sadržaja

 

 

Svaki od navedenih elemenata ima značajnu ulogu u formiranju projekta, uz poseban naglasak na onom najvažnijem dijelu Interpretacijskom centru Veliki Kaštel koji je obnovljen i stavljen u funkciju, odnosno, opremljen najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom.

 

Kao takav, predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološke, etnološke i prirodne baštine.

 

Tako je izložen i dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska, dok etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode.

 

Veći dio centra je posvećen prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalno području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.

 

Sve ove inovacije u interpretaciji, imaju cilj poticanja podizanja svijesti i interesa javnosti za očuvanje kulturne i prirodne baštine te unapređenje vrednovanja kulturne baštine kao relevantne i poželjnije atrakcije.

 

Uređenje pozornice na otvorenom Sv. Ante u prvoj fazi obuhvatio je rekonstrukciju i sanaciju temelja crkve te implementaciju pozornice na otvorenom PROSLAP.  Ambijentalna kvaliteta krajolika u kojem je adaptirana ova pozornica posjetiteljima pruža dojam kao da se događaji održavaju u sred netaknute prirode, podno litica planine s nezaboravnim panoramskim pogledom.

 

Uređenjem poučnih staza kao i obnovom, odnosno, potpunom rekonstrukcijom crkve sv. Martina realizirani su i novi kulturno-turistički sadržaji.

 

U sklopu svojih aktivnosti, Turistička agencija Tip Extreme je realizirala i promovirala dvije vrlo atraktivne pješačko adrenalinske ture Kaštel Kotišina i Kotišina – zaboravljeni težački putovi.

 

Također, uređenjem biciklističke staze Makarska centar – Kotišina realizirana su tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta na ciklo turističkoj ruti od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica.

 

Konačno, promotivne aktivnosti su osmišljene imajući u vidu posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije, ali i predstavljanje na stranim tržištima.
Istodobno, kroz ovaj dio osigurali su se i specifični zahtjevi svih navedenih i različitih komponenata projekta, s naglaskom na brendiranje čitavog novog kulturno-turističkog sadržaja.

post-image