“Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi" - dr. fra Jure Radić

Saznaj više

INTERPRETACIJSKI CENTAR VELIKI KAŠTEL

INTERPRETACIJSKI CENTAR VELIKI KAŠTEL

Veliki kaštel sagrađen uz same litice masiva Biokova višekatna je fortifikacijska adaptacije pećine i uzdignutog abrija iz vremena Kandijskog rata (1645.-1669.). Podignut je od strane lokalnih snaga pod okriljem Venecije kako bi objedinio vojnu i refugijalnu ulogu, zakloništa za stanovništvo, u tadašnjem sukobu s Osmanlijama.

U Kaštelu je, nakon obnove i rekonstrukcije njegove unutrašnjosti 2019. g., smješten izložbeni Interpretacijski centar pod upravljanjem Gradskog muzeja Makarska.

Primarna funkcija Interpretacijskog centra je primanje posjetitelja, interakcija posjetitelja s lokalnom kulturom te interakcija posjetitelja s najsuvremenijim multimedijalnim tehnologijama.

Centar predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišine, i to kroz tri teme postava: arheološke, etnološke i prirodne baštine.

Tako je izložen i dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu crkve sv. Martina i Velikog kaštela pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska, dok etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.

Cilj postava je na nov i inovativan način prezentirati odnos iznimne krajobrazne i kulturne baštine te geografski položaj Kotišine kako bi bila predstavljena kao mali, zaštićeni ekosustav u masivu Biokova.

Interpretacijski centar svojim postavom obrađuje teme koje adresiraju interese značajnog broja posjetitelja različitog uzrasta i sklonosti.

post-image