“Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi" - dr. fra Jure Radić

Saznaj više

Četiri razloga za posjet Makarskoj u zimskim mjesecima

Četiri razloga za posjet Makarskoj u zimskim mjesecima

Pogled na planinu Biokovo ostavlja bez daha. Nedaleko od Makarske, u podnožju Biokova, smjestilo se čarobno selo Kotišina koje krije mnoga blaga vrijedna divljenja. Prastari putevi koji vode od Makarske do ovog mjesta pružit će vam nezaboravno uživanje u čarima prirode.

1. Ljubitelji biljaka mogu uživati cijele godine u “Vrtu dvanaest cvjetnih mjeseci”

U Kotišini se nalazi Biokovski botanički vrt koji je sastavni dio Parka prirode Biokovo. Utemeljen je 1984. godine na ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao “Biokovo u malom”. Vrt je specifičan svojim izgledom i karakteristikama jer sadrži samorodnu floru koja je autohtona za područje Parka prirode i Podbiokovlja. Na relativnoj maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša, stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste. S obzirom na to da su sve vrste samorodne, u svakom dijelu godine, bez obzira na klimatske uvjete, mogu se vidjeti biljke u cvatu, pa stoga ovaj vrt nosi još jedno ime “vrt dvanaest cvjetnih mjeseci”. Sedam zona vrta (Bilje biokovskih klisura, Bilje biokovskih kamenjara, Ljekovito bilje područja Biokova, Poljoprivredno bilje i kulture, Bilje širih područja, Bilje sipara i Ostalo bilje Biokova) povezane su pješačkim stazama, na kojima se na pojedinim mjestima nalaze edukativne table i klupe za odmor i predah.

2. Raj za šetnju netaknutom prirodom

U ovom kraju naći ćete niz poučnih staza na kojima možete saznati nešto o povijesti Kotišine i njenog stanovništva. Turistička agencija Tip Extreme nudi dvije vrlo atraktivne pješačko-adrenalinske ture Kaštel Kotišina i Kotišina – zaboravljeni težački putovi kojima će svi željni avanture doći na svoje. A prošetati divnom prirodom i u otkrivanje povijesnih građevina se možete uputiti i sami.

3. Interaktivno otkrivanje arheološke, etnološke i prirodne baštine

Volite li naučiti nešto novo, svakako posjetite novootvoreni Interpretacijski centar Veliki Kaštel. Opremljen je najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom. Središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baštine. Vidjet ćete tu dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.

4. Novoopremljena biciklistička staza zadovoljit će svakog istraživača na dva kotača

Biciklistička staza koja vodi od centra Makarske pa sve do Kotišine pruža pravo uživanje u prirodi. Na putu će biciklisti naići na tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica. Zahvaljujući projektu ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Kotišina je dobila niz novih sadržaja koje će Vas oduševiti kad ih posjetite.

post-image